Veri Merkezi Sertifikaları
Veri merkezi standartları ile başlayıp, N+1 yedeklilik nedir ve Tier sertifikası (Tier standart sistemi) yer alıyor.
Veri Merkezi Standartları
Veri merkezi sertifikaları, veri merkezinin sahip olduğu imkanları gösteren bir sertifikadır. Bunlar, farklı ölçeklere göre düzenlenebilir. Ülkemizdeki durum dikkate alındığında Uptime Enstitüsü tarafından hazırlanan Tier Sertifikası ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan TSE Veri Merkezi Standartlarının kullanıldığı görülecektir.
Günümüzde teknoloji, bilgisayar ve internetin son derece gelişmiş olduğu herkes tarafından kabul edilir. Bu durum, işletme ve kuruluşların artık sanal ortama doğru kaymalarına ve neredeyse bütün işlemlerini bu alandan yapmalarına neden olmuştur. Online ortama geçiş ile birlikte veriler de artık kağıttan dosyalarda değil, sunucuların yer aldığı veri merkezlerinde toplanmaya, depolanmaya ve işlenmeye başlamıştır. Bundan dolayı veri merkezi, çok büyük bir önem taşır. Veri merkezlerinin önem taşıması, bunların belli standartların üzerinde olmasını gerektirir. İşte veri merkezi standartları, tam olarak buradan çıkmıştır.
Veri merkezlerinin içindeki verilere göre farklı seviyelerde güvenlik, elektrik ve mekanik sistemler kullanılır. Bu sistemlerin veri merkezlerinin güvenliği, kapasitesi ve performansı üzerine etkileri, veri merkezi standartlarına göre değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda ise veri merkezlerine sertifika verilerek, bir anlamda kalite durumları tespit edilmiş olur.
Tier Sertifikası (Tier Standart Sistemi)
Veri merkezi standartları denildiği ilk akla gelen standart sistemi Uptime Enstitüsü tarafından geliştirilen Tier Standart Sistemi’dir. Bu sistem toplamda dört seviyeden meydana gelir ve bunlar Tier-1-2-3-4 şeklinde isimlendirilir.
Tier standart sistemi bir bütün halinde değerlendirildiğinde Tier 1 ve Tier 2 seviyelerinin performans gerekliliklerinden daha fazla pazara sunma ve ilk maliyete ilişkin bir taktiksel çözüm olduğu akla gelir. Bundan dolayı bu iki seviyedeki sertifikası olan veri merkezleri genellikle gerçek zamanlı servis ve ürün sunumuna bağlı olmayan gelir akışı olan kuruluşlar tarafından tercih edilir. Tier 3 ve Tier 4 seviyeleri ise kesintisiz bir çalışma imkanı sunar. Bundan dolayı itibar, servis sürekliliği ve gerçek zamanlı gelir akışına önem veren firmalar tarafından tercih edilir.
TSE Veri Merkezi Standartları da genel olarak buradaki sistem ile paralel özelliklere sahiptir. Çıkış noktası olarak Tier sertifikasını aldığı dahi söylenebilir.
N+1 Yedeklilik Nedir?
Gerek Tier sertifikası gerekse de diğer veri merkezi sertifikaları incelendiği zaman N+1 yedeklilik şeklinde bir kavramın bulunduğu görülecektir. Ve bu kavramın ne anlama geldiği genellikle bilinmemektedir. N+1 yeterlilik; sunucunun daima erişebilir olmasına imkan veren bir özelliktir. Paralel yedeklilik olarak da ifade edilir. Kesinti durumunun yaşanmaması için sistemde UPS olarak bilinen güç kaynağı yer alır.
Veri merkezine istenen seviyede elektrik enerjisi sağlanması için UPS sistemi mevcuttur. Bu sistemin farklı nedenlerden dolayı devre dışı kaldığı durumlar için ek bir UPS bulunması, N+1 yedeklilik olarak ifade edilir.