Endüstriyel Mekanik Tesisat
Endüstriyel tesisat; sanayi kuruluşları ve benzeri türden üretim yapan alanlarda kullanılan mekanik tesisat şeklinde ifade edilir. Sanayi kuruluşlarında kullanılmasından dolayı, konut ve AVM gibi alanlarda yer alan tesisattan daha farklıdır.
Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Endüstriyel Doğalgaz Sistemleri,
- Endüstriyel Su Arıtma ve Yumuşatma Sistemleri,
- Kızgın Yağ ve Kızgın Su Tesisatları,
- Endüstriyel Toz, Duman Egzost Filtreleme Sistemleri,
- Endüstriyel Borulama Tesisatları,
- Isı Eşanjörleri Uygulamaları,
- Buhar Tesisatları ve Malzeme Temini,
- Basınçlı Hava Tesisatları.
Bunların haricinde de farklı türde mekanik tesisatları da vardır ve ilgili sanayi alanındaki üretime veya yapılan işe göre farklılaşır. Ancak söz konusu sistemlerin genel olarak üretimi ve genel işleyişi sağladığı ve koşulları iyileştirdiği unutulmamalıdır.
Hemen iletişime geçin
En uygun fiyat fırsatlarını yakalayın
Endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılan bazı tesisat türlerine ilişkin genel detaylar şu şekildedir:
Kızgın Yağ Tesisatı
Farklı amaçlarla kullanılan kızgın yağ, tesisat üzerinden istenen noktalara kadar taşınır. Tesisat, yine ince hesaplar sonucunda oluşturulur ve kızgın yağdan etkilenmeyen malzemeler tercih edilir. Özellikle korozyon ve yapısal değişikliğe neden olmaması, kızgın yağın en önemli tercih nedenidir.
Kızgın Su Tesisatı
Suyun 120 dereceye kadar ısıtıldığı ve sürekli bu seviyede kalmasını sağlayan kazanlara, kızgın su kazanı denir. Kızgın su, farklı amaçlar için kullanılabilir.
Buhar Tesisatı
Buharın, istenen basınç ile istenen noktalara taşınmasını sağlayan tesisatlardır.
Sanayi Doğalgaz Tesisatı
Her ne kadar sanayi doğalgaz tesisatı da endüstriyel tesisatlar arasında yer alsa da, birçok sistemi etkilediğinden daha detaylı değerlendirilmesi gerekir. Bundan dolayı ayrı bir başlık altında bu tesisata ilişkin detaylı bilgiler verilmesi, daha uygundur.
Doğalgaz, günümüzdeki en önemli enerji kaynaklarından birisidir. Konutlarda kullanılan bu enerji kaynağının endüstriyel alanlarda da aynı şekilde kullanıldığını söylemek yanlış olmaz. Kullanımının kolay olması, geriye herhangi bir tortu veya kül bırakmaması, çevreci ve ucuz olmasından dolayı yoğun bir şekilde tercih edilir.
Sanayi alanlarında doğalgaz kullanmak için buna uygun tesisat bulunması gerekir. Kaynaktan gelen gazın, kullanım alanlarına götürülmesi için izlenecek yol, teknik şartnameler ve ilgili yönetmeliklere uygun olmalıdır. Ayrıca bu iş için gerekli olan mekanik tesisatın, ortam şartlarına uygun olması ve diğer sistemleri etkilememesi gerekir.
Doğalgazın sanayi kuruluşlarında kullanım amacı farklıdır. Ancak genel olarak gazın yakılması suretiyle ortaya çıkan ısıdan yararlanıldığı söylenebilir. Kızgın yağ santralleri, buhar kazanları, pişirme fırınları, kurutma fırınları, ramöz makinaları, tavlama ocakları ve homojenizasyon fırınları gibi alanlarda kullanıldığı söylenebilir.