Data Center Nedir?
Data Center nedir ile başlayıp, Data Center ne işe yarar, nasıl kurulur, Data Center kurulum maliyeti yer alıyor.
İçindekiler
Data Center Nedir?
Data Center; çok yüksek miktardaki verilerin depolandığı, toplandığı, işlendiği ve dağıtıldığı merkezlere verilen isimdir. Aynı zamanda veri merkezi olarak da adlandırılır. Buradaki işlevlerin etkin olarak sağlanması için bilgisayar ve ağ donanımlarından oluşur. Kullanılan donanımların son teknoloji ürünü olması, merkezin gücünü ve etkinliğini arttırır. Bundan dolayı periyodik olarak yenilemeler yapılması son derece önemlidir.
Data Centerlarda en dikkat çekici donanım, sunuculardır. Sunucular, verilerin depolandığı alanlardır. Bunun dışında söz konusu merkezlerde yönlendiriciler, güvenlik cihazları, uygulama dağıtım denetleyicileri ve diğer network ekipmanları bulunur. Bir şirket ya da kuruluş için Data Centerlar hayati öneme sahiptir. Bundan dolayı güvenlik için ekstra önlemlerin alınması söz konusu olabilir.
Data Center Nedir Ne İşe Yarar?
Herhangi bir işletme, kurum veya kuruluş faaliyet gösterirken bir takım veriler üretir. Bu veriler geçmişte fiziki dosyalarda tutulurdu. Günümüzde ise veriler veri merkezlerinde, yani Data Centerlarda tutulur. Bu bağlamda Data Center için ilgili kuruluşun hafızası denilebilir. Toplanan ve depolanan veriler, zamanı geldiğinde buradan alınarak tekrardan kullanılabilir ya da değiştirilebilir.
Data Center sayesinde web sitelerinin yayında olması, e-posta gönderimi, anlık ileti sisteminin faal olması, bulut depolama ve benzer işlemler gerçekleşir. Bütün bunlar dikkate alındığında Data Center erişiminin güvenilir ve son derece hızlı olması gerekir. Aksi durumda ilgili kuruluşun faaliyetlerinin ciddi şekilde zarar görmesi söz konusu olabilir.
Data Center Nasıl Kurulur?
Data Center kurulumu, bir kurum veya kuruluş için son derece önemlidir. Bunun için izlenmesi gereken bir takım adımlar vardır ve bunların tamamının konunun uzmanları tarafından yapılması gerekir. İzlenmesi gereken adımlar kısaca şu şekildedir:
Fiziksel Şartların Ayarlanması
Data Center içerisinde çok sayıda elektronik cihaz bulunacaktır. Bunların nereye yerleştirileceği tespit edilmelidir. Daha sonra ise bu alanın düzenlenmesi gerekir. Rafların oluşturulması ve diğer ayrıntılar, veri merkezinin güvenliği ve sorunsuz çalışması için son derece önemlidir.
Enerji Altyapısı
Fiziki alan ayarlandıktan ve gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra enerji altyapısının hazırlanması aşamasına geçilmelidir. Bu aşamanın sadece elektrik tesisatının çekilmesinden oluştuğu düşünülmemelidir. Çünkü Data Center 7/24 aktif olarak çalışır. En ufak bir elektrik kesintisi, ciddi zararlara neden olabilir. Bundan dolayı elektrik tesisatının oluşacak ağırlığı kaldıracak kadar güçlü olması gerekir. Bunun yanında güç kaynakları kullanılarak olası elektrik kesintilerinde veri merkezinin elektriksiz kalmaması sağlanmalıdır.
Soğutma (İklimlendirme) Sistemlerinin Kurulumu
Data Center içerisinde yer alan sunucular ve diğer elektronik aletler 7/24 çalışacaktır ve buna bağlı olarak sıcaklıkları artacaktır. Bu artış ortamı da etkileyecektir. Eğer bu sıcaklığın düşürülmesi konusunda önlem alınmaz ise cihazların aşırı sıcaklıktan zarar görmesi kaçınılmazdır. Bunun için ortam sıcaklığının 10 ile 30 derece arasında tutulması, nemin ise %20 ile %40 arasına getirilmesi gerekir. Kullanılacak klimalar ve özel soğutucular ile bunlar yapılabilir.
Server ve Network Cihazları
Tüm hazırlıklardan sonra gerekli olan donanımlar Data Center içerisine yerleştirilebilir. Bunların, daha önceden hazırlanmış olan kabinlere yerleştirilmesi gerekir.
Güvenlik
Veri merkezinin güvenliğinin etkin olarak sağlanması için gerekli önlemler alınmalıdır. Hatta bunun için yangın söndürme sistemlerinin dahi kurulması gerektiği unutulmamalıdır.
Data Center Kurma Maliyeti
Data Center kurmak için izlenmesi gereken adımlar, yukarıda genel hatları ile yer almaktadır. Bütün bu işlemlerin belli bir maliyeti vardır. Ancak maliyet; kullanılan malzeme sayısı ve kalitesine bağlı olarak farklılık gösterecektir. Veri merkezi ne kadar büyük olursa, maliyetin de o kadar yükseleceği unutulmamalıdır.
Hemen iletişime geçin
En uygun fiyat fırsatlarını yakalayın
Ortalama bir Data Center kurma maliyeti 500.000 USD seviyelerindedir. Maliyetin genel olarak yüksek olduğu söylenebilir. Bundan dolayı kurum ve kuruluşlar, bu noktada hizmet veren şirketlerden hizmet almayı tercih ederler. Buradaki kiralama ücreti ise ortalama 4.000 USD ile 5.000 USD arasında değişir.
Data Center Kurulumu
Data Center kurulumu, profesyonellik gerektiren bir işlem olduğu gibi ciddi bir de maliyeti vardır. Ancak kurulumdan sonra hizmet sağlayıcı olunabilir. Data Center hizmetleri genel olarak iki farklı şekilde verilir. Bunların ilki, serverların kiralanmasıdır. Diğeri ise Co-Location şeklindedir. Yani serverler müşteri tarafından sağlanırken, diğer işlemler veri merkezi tarafından gerçekleştirilir.
Data Center Kurmak
Data center kurmak ile ilgili merak ettiğiniz bütün detaylar yukarıda yer almaktadır. Kurulumdan sonra verilerin güvenliğinin etkin olarak sağlanması gerekir. Bunun için periyodik yedeklemeler yapılmalı ve bu alanda uzman personeller istihdam edilmelidir. Ayrıca fiziksel güvenlik için de önlemler alınmalıdır.