skip to Main Content
Hemen İletişime geçin! 542 188 41 44

Karbondioksitli Yangın Tüpü

Yangın söndürmenin temelinde, alevler ile oksijen arasındaki bağlantının kesilmesi vardır. Çünkü yanma olayı için oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen olmadığında, alev oluşması söz konusu dahi değildir. İşte bütün yangın söndürme tüpleri, burada bahsedilen hususa göre geliştirilmiştir. Karbondioksitli yangın söndürme tüpü de, bunlardan birisidir.

Hemen iletişime geçin

0532 542 66 89

En uygun fiyat fırsatlarını yakalayın

Karbondioksitli yangın tüpü; adından da anlaşılacağından üzere içerisinde CO2 olan yangın tüpleridir. Yangın tüplerinde genellikle kuru kimyevi maddeler, köpük ve kuru metal tozu gibi maddelerin kullanıldığı bilinir. Her ne kadar diğerleri kadar sık karşılaşılmasa da, yangın tüplerinin içerisinde söndürücü unsur olarak kullanılan maddelerden birisi de CO2’dir.

CO2 doğada bulunan gazlardan birisidir ve direkt olarak solunmaması gerekir. Çünkü bu maddenin solunması durumunda, vücuda yeteri kadar oksijen gitmez. İşte buradaki bilgiden hareketle, CO2 gazının uygulandığı bir ortamdaki O2 seviyesinin hızla düşeceğini söylemek yanlış olmaz. Oksijen seviyesi düştüğünde ise yanma olayı küçülecek ve sonunda alevler sönecektir.

CO2 gazı, çok amaçlı söndürücü maddelerden birisidir ve son derece etkilidir. Bundan dolayı katı, sıvı ve gaz kaynaklı yangınlara müdahalede kullanılır. Karbondioksitli yangın tüpü ise daha küçük çaptaki yangınlar ya da yangınların hemen başında kullanılacak türden ürünlerdir. Bu tüplerin içerisinde çok yüksek basınç vardır ve bundan dolayı sadece saniyeler içerisinde, tüpün içinde CO2 gazı istenilen alana boşaltılabilir. Bu sayede yangınların çok kısa bir sürede söndürülmesi mümkün olur.

Karbondioksitli Yangın Tüpü Nerede Kullanılır?

Yangınlara müdahale için kullanılan köpüklü su, kuru kimyevi maddeler ve benzerleri, etkili sonuçlar verir. Ancak bunların temel hedefi, yangınların söndürülmesidir. Dolayısıyla da söndürme işlemi sırasında, ilgili alanda bulunan eşya ve malzemelerin hasarları dikkate alınmaz. Örneğin, bir bilgi işlem merkezinde çıkan yangına köpük su ile müdahale etmek, belki de yangından daha fazla zarar vericidir. Dolayısıyla da böyle alanlarda doğru yangın söndürme tüpü tercih edilmesidir gerekir.

CO2 gazı, oksijen seviyesini etkili bir şekilde düşürme özelliğine sahip olduğu gibi, kısa sürede atmosfere karışma özelliğine de sahiptir. Yani bu gaz, uygulanmış olduğu alanı kendiliğinden terk eder ve o alana en ufak bir zarar vermez. Bu hususlar dikkate alındığında karbondioksitli yangın söndürme tüpünün her alanda kullanıldığı söylenebilir. Ancak kullanım alanlarından öne çıkanları şu şekilde sıralamak yanlış olmayacaktır:

  • Bilgi işlem merkezleri
  • Trafo odaları
  • Yanıcı sıvı depoları
  • Elektrik kontrol panoları
  • Bilgisayar odaları
  • Hassas Cihazların bulunduğu alanlar
  • Endüstriyel laboratuvarlar
  • Kontrol merkezleri

Karbondioksitli Yangın Söndürme Tüpü Özellikleri

İçerisinde CO2 gazı olan yangın söndürme tüpleri, klasik olanlardan daha farklı özelliklere sahiptir. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çok hızlı söndürme özelliğine sahiptir ve kısa sürede yangınların kontrol altına alınmasını sağlar.
  • CO2 gazı, sera etkisi oluşturmaz, yani ozon tabakası ile dost olduğu söylenebilir.
  • Kullanım alanında insanların olmaması önerilir.
  • Tüpü kullanan kişinin gazı solumamaya çalışması ve mümkünse maske takması gerekir.
  • Tüpün hacmine bağlı olarak boşaltma süresi 30-45 saniye arasındadır.
  • Düşük maliyetlidir.
  • Kullanım alanında kirlilik oluşturmaz ve bu alanda temizliğe gerek olmaz.
  • Elektriksel iletkenliğe sahip olmaması, güvenlik açısından büyük önem taşır.

Yukarıdaki özellikler dikkate alındığında, söz konusu ürünün ne kadar etkili olduğu çok daha net bir şekilde anlaşılacaktır. Bu özelliklerinden dolayı belli alanlarda CO2 gazlı yangın tüplerinin kullanılması zorunludur veya tavsiye edilir. Böyle alanlara alım yapılırken karbondioksitli yangın söndürme tüpü teknik şartnamesi üzerinde yer alan bilgilere göre hareket edilir ve tüpler, buradaki hususlara göre alınır.

Back To Top