Yangınlar, kısa sürede ciddi zararlara neden olan olaylardır. Bundan dolayı olabildiğince kısa sürede müdahale edilmesi gerekir. Yangın söndürme sistemi; ilgili yapının içerisinde sabit olarak bulunan ve yangın anında otomatik olarak devreye girerek yangınlara gaz, su ve köpük gibi maddelerle müdahale eden sistemlerdir.
Yangın söndürme sistemlerine ilişkin farklı türler vardır ve bunlara aşağıda değinilmiştir. Bu sistemlerin her birisinin etkili olduğu alan farklıdır. Bundan dolayı alanın özellikleri dikkate alınarak uygun sistemin seçilmesi gerekir.
Geçmişte yangınlara direkt itfaiye ile müdahale edilirdi. Ancak 1800’lü yıllara gelindiğinde bu durum değişmiş ve yangın söndürme sistemleri geliştirilmeye başlanmıştır. Daha sonra bu sistemlerin sayısı artmıştır. Günümüzde etkin olarak kullanılan farklı yangın söndürme sistemleri çeşitleri vardır.
Hemen iletişime geçin
En uygun fiyat fırsatlarını yakalayın
Bunlar ve bunlara ilişkin kısa detaylar şu şekildedir:
- FM200 Gazlı Söndürme
- Karbondioksitli Söndürme
- Davlumbaz Söndürme Sistemleri
- Sprinkler Söndürme Sistemleri
- Köpüklü Söndürme Sistemleri
- Algılama, İhbar Sistemleri
- Su Sisi Söndürme Sistemleri
- Tozlu Söndürme Sistemleri
FM200 Gazlı Söndürme
Renksiz ve kokusuz olan FM200 gazının kullanıldığı sistemlerdir. Söndürülme alanına en zararı bu sistem verir. Söndürme fiziksel olarak gerçekleşir.
Karbondioksitli Söndürme
Adından da anlaşılacağı gibi karbondioksit kullanılan sistemlerdir. Buna bağlı olarak insanların yer almadığı alanlarda kullanılır.
Sprinkler Söndürme Sistemleri
Sabit nozullar kullanılarak yapının her yerine su verebilen sistemlerdir. Suyun kullanıldığı bu sistemlerin kendi içinde farklı türleri vardır.
Tozlu Söndürme Sistemleri
Phasellus in ipsum ultrices, tincidunt ligula et, egestas dui. Nunc pellentesque magna sem, sollicitudin faucibus leo tincidunt sit amet. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Aenean tempus metus semper volutpat ornare. Nullam viverra laoreet tempus.
Yangın Söndürme Sistemleri Yönetmeliği
Yangınların verdiği zararların en aza indirgenmesi ve yangınlar ile etkin bir mücadele için yangın söndürme sistemleri yönetmeliği yayımlanmıştır. Bu yönetmelik, yapıların sahip olması gereken söndürme sistemlerine ilişkin standartları belirler. Söz konusu standartlar ise bilimsel çalışmalar, bilim insanların görüşleri ve uluslararası prensiplere göre belirlenir.
Bu yönetmelikte, yapının özelliklerine bağlı olarak farklı yangın söndürme sistemlerinin kullanılması zorunlu tutulur. Örneğin, yapı yüksekliği 10 metreden az olan konutlar için herhangi bir zorunluluk yok iken, içerisinde 200 yatak bulunan tesisler için zorunluluklar mevcuttur.
Yangın Söndürme Sistemleri Firmaları
Yangın söndürme sistemlerinin kurulum ve bakımları, özel firmalar tarafından gerçekleştirilir. Yangın söndürme sistemleri firmaları olarak bilinirler. Söz konusu firmalar, sadece sistemlerin kurulumunu gerçekleştirmez, aynı zamanda sistemlerin periyodik kontrollerini yapar ve gerektiğinde sistem üzerinde bazı değişiklikleri gerçekleştirir.
Firmaların tamamının bütün sistemleri kurduğunu söylemek çok zordur. Çünkü yukarıda yer alan sistemler arasında ciddi farklılıklar vardır ve bunların kurulumu için farklı altyapılar gerekir. Bazı küçük firmalar, faaliyet gösterdikleri bölgeye bağlı olarak sınırlı sayıda sistemin kurulumunu yapabilir. Ancak bütün firmaların, bu alandaki yönetmeliklere uygun bir şekilde hareket ettiği unutulmamalıdır.
Yangın Söndürme Firmaları
Yangın söndürme firmaları; yangın ile ilgili verilmesi gereken bütün hizmetleri sağlayan firmalardır. Bahsedilen firmalar yangın söndürme sistemleri kurulumu yaptığı gibi, yangın tüplerinin dolum işlemini de yapar. Kısacası bu alandaki ihtiyaçların tamamına cevap verir.
Yangın Söndürme Fiyatları
Yangın söndürme fiyatları, kullanılan sistemin özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterir. Yani bu noktada sabit bir fiyattan bahsedilmesi son derece zordur. Bunun haricinde yapının fiziksel özellikleri ve genel durumu da yine fiyatlar üzerinde etkilidir.
Toplam alanı 5.000 m2’den büyük olan bir AVM’ye kurulacak yangın söndürme sisteminin fiyatı ile küçük bir iş hanına kurulacak yangın söndürme sisteminin fiyatının aynı olması beklenemez. Dolayısıyla fiyatların yapının fiziksel durumu, kullanılacak sistem gibi birçok unsurdan etkilendiği unutulmamalıdır.