Akıllı Bina Sistemleri
Otomasyon sistemleri, insan eli değmeden bazı işlemlerin yapılması olarak ifade edilebilir. Teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren bu sistemler, birçok alanda kullanılır ve ciddi kolaylıklar sağlar. Akıllı bina sistemlerinin temelinde de otomasyon vardır.
Akıllı ev sistemleri; ev içindeki bazı işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi şeklinde ifade edilebilir. Bu işlemlerin sayısı, kullanılan sistemlerin özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak bunlara genel olarak ev otomasyonu da denildiği bilinmelidir. Ev otomasyonundaki temel konular; güvenlik, ısınma, aydınlatma ve enerjidir. Bu alanlardaki kontrol, insanlar evde olmasa dahi sağlanabilir.
Akıllı ev sistemlerinde birçok işlem tamamen otomatik olarak gerçekleşir. Sistemler, hazırlanıp devreye girdikten sonra dışarıdan bunlara müdahale edilmesi gerekmez. Örneğin evinizin bahçesine bakan noktalara ve ilgili diğere alanlara güvenlik kameraları ve sensörler yerleştirebilir ve güvenliğinizi tam olarak sağlayabilirsiniz. Söz konusu sistemin çalışması için sizin herhangi bir müdahalede bulunmanız gerekmez. Sistemi, cep telefonunuzdan dahi takip edebilir, evde olmadığınızda bile neler olduğunu bu kameralardan izleyebilirsiniz.
Akıllı ev sistemlerinde kullanılan bazı ürünler; akıllı prizler, su basma detektörleri, akıllı kumandalar, perde ve panjur otomasyonu, aydınlatma sistemleri, ısınma sistemleri ve güvenlik sistemleridir. Bu alandaki gelişmeler halen devam etmekte ve insanların yaşamlarına farklı yenilikler ve kolaylıklar girmektedir.
Endüstriyel Otomasyon Sistemleri
Endüstriyel otomasyon sistemleri; üretim görevlerinde robotik cihazların yer almasıdır. Bu cihazlar, tamamen kendileri çalışır ve kendilerine tanımlanan görevleri eksiksiz bir şekilde yapar. Bu sistemlerin varlığı, ilgili alandaki insan varlığı oranını ciddi şekilde azaltır. İnsanın olmadığı alanlardaki hata payı da kendiliğinden düşer ve maliyetler azalır. Kısacası endüstride otomasyon sistemlerinin kullanılmasının çok farklı yararları vardır ve dünyadaki gelişmiş devletlere bakıldığında, sanayilerinde robotik cihazları yoğun bir şekilde kullandıkları görülür. Hatta bunların seviyesinin daha da arttırılması için farklı çalışmalara yaptıkları bilinen bir gerçektir.
Hemen iletişime geçin
En uygun fiyat fırsatlarını yakalayın
Endüstride otomasyon sistemlerinin kullanılması, bu alanda başarı kovalayan şirket veya ülkeler için kaçınılmazdır. Bu sistemlerin sağlamış oldukları avantaj ve kolaylıklardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:
Maliyet
Üretimde insanların yer alması, maliyeti arttıran unsurlardandır. Sigorta, yemek ve yol gibi kalemlerin sürekliliği, çok ciddi maliyetlerin oluşmasına neden olur. Ancak robotik cihazlara sadece bir defa ödeme yapılır ve daha sonra herhangi bir ödeme söz konusu değildir. Ayrıca bu cihazların sürekli çalışabilmesi, maliyetlerin daha da düşmesi anlamına gelir.
Üretim
Üretimin arttırılması için en önemli unsurun zaman olduğu söylenebilir. Ne kadar fazla çalışılırsa, üretim de o kadar fazla olur. İnsanların görev yaptığı bir alanda bunu sağlamak için vardiya sistemine geçilmesi gerekir. Ancak bu sistemin de çok verimliği olmadığı bilinir. İşte otomasyon sistemlerinin böyle sorunları yoktur. İstenilen saat kadar çalıştırılabilir ve sürekli aynı verim söz konusudur.
Kalite
Otomasyon sistemleri tarafından yapılan üretimin kalitesi sürekli aynıdır. Bu noktada herhangi bir sürpriz yaşanması söz konusu değildir.
Aydınlatma Otomasyonu
Aydınlatma otomasyonu, aydınlatma sisteminin otomatik olarak çalışması şeklinde tanımlanabilir. Bu sistemler, son derece verimlidir ve hem aydınlanmanın etkili bir şekilde yapılmasını sağlar, hem de bunu daha düşük enerji ile yapar. Akıllı sistemler olarak ifade edilen aydınlatma otomasyonu, güneş ışığından etkili bir şekilde yararlanmasına katkı verir.
Aydınlatma otomasyonu ile aydınlanmanın nasıl sağlanacağını, parlaklıkların ne olacağını, ışıkların hangi zaman diliminde aktif olacağını ve benzer hususları belirleyebilirsiniz. Hatta bunların uzak kontrolü dahi mümkündür. Kısacası söz konusu sistemler hem kolaylık hem de verimlilik sağlar.