Chiller Tesisatı
Chiller tesisatı ısıyı başka bir kaynaktan alıp diğer kaynağa transfer eden bir sistem olarak da işlev görür.
Chiller tesisatının genel işlevi
- Suyu mekanik bir alanda soğutmak
- Havayı gelen ısı yardımı ile soğutmak
- Enerjiden tasarruf sağlamak
- Yenilenebilir enerji kaynaklarına yardımcı olmak.
Chiller tesisatı genelde endüstriyel amaçlı olarak kullanılır. Büyük alanlar için kullanımı ön plana çıkar. Büyük alanlarda tesisat işlemi için daha önceden ayrılmış bir saha vardır. Bu saha içinde de chiller tesisatı işlev görür.
Hemen iletişime geçin
En uygun fiyat fırsatlarını yakalayın
Hava soğutmalı chiller tesisatı kondanseri hava ile soğuyan cihazları içine alır. Eğer bu alanda bir arıza yaşanırsa mekanik açıdan diğer alanlarda da işlemler durur. Su soğutmalı chiller tesisatı ise hava soğutmalıya göre daha karmaşıktır. Sistemi çok kapsamlı bir yapıya sahiptir. Su soğutmalı chiller tesisatında karşınıza kule fanları çıkar.
Hava ve su soğutmalı chiller ürünleri yüksek oramda enerji sağlarken öte yandan da tasarrufta ön plana çıkar. Bugünün gelişmiş teknolojik özellikleri ile donatılmışlardır. Chiller tesisatı konumlandığı alana da anında entegre olma özelliğine sahiptir. Bu alanda sağlıklı bir kurulum gerçekleşirse eğer chiller soğutma sistemi kullanıma hazır hale gelir. Bugün endüstriden sanayiye kadar da birçok alan bu sistemden yararlanmaktadır. Oldukça kullanışlı ve ihtiyaca cevap veren bir sistemdir.
Chiller Tesisat Projesi
Chiller tesisat projesi için ilk etapta inceleme devreye girer. Burada keşif yapılan alan üzerinden sistemin nasıl kurulacağı belirlenir. Özellikle hava geçirgenliği olmayan alanlar tercih edilir. Dışarıdan hiçbir müdahalenin de gelmemesi gerekir. En ufak bir müdahale bile olduğu zaman soğutma sistemi aksayabilir.
Hava geçirgenliği ve basınç değeri de iyi ayarlanmış olmalıdır. İlk etapta basıncın normal seviyede olunduğundan emin olmak gerekir. Basıncın çok yüksek olduğu bir alanda gaz sıkışması yaşanır. Bu durum ise soğutma sistemi açısından ısıya maruz kalmak demektir. Isıya maruz kalan bir sistemin ise tesisatında buharlaşma oluşur.
Tesisatta meydana gelen buharlaşma sistemin fazla ısıdan kaynaklı durmasına neden olabilir. Özellikle ısı durumunun normal olduğu bir alan tercih edilebilir. Chiller tesisat projesi için her şey düşünülerek sistem alt yapısı kurulur. Eğer sistem yanlış bir alana kurulursa tesisatın ömrü de uzun olmaz. Bu da maddi açıdan sizlere zarar verir.
Bu konuda servis yetkilileri devreye girerek kurulumu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmekteler. Yapılan kurulum ile birlikte tesisat ısının ve basıncın çok normal olduğu bir alanda işlev görür. Özellikle de ısının normal olması tesisatın ısıya maruz kalmaması için gereklidir.
Fazla ısıya maruz kalan tesisatın kabloları bile yanabilir. Bu ise daha büyük felaketleri ortaya çıkarabilir. Tüm bunlar düşünülerek cihaz için en uygun alan yetkililer tarafından belirlenir. Böylece daha sağlıklı ve çalışabilir bir ortamda soğutma sistemi kurulmuş olur.
Chiller Tesisat Şeması
Chiller tesisat şeması kurulum için gereklidir. Kurulum yapılmadan önce mutlaka bir tesisat şemasına ihtiyaç duyulur. Tesisat şeması üzerinden gerekli işlemler gerçekleşir. Şemaya bakılarak boru ve kanallar hakkında net bir bilgiye sahip olunur. Burada makinenin konumlanacağı alan incelenir.
Tesisat şeması ile gözden kaçma durumu olmaz. Her alan inceleme altına alınarak işlem uygulanır. Cihaz kurulumu için hazırlanan öneri taslağı da bu şema içinde yer alır. Genelde her cihazın kurulum için ayrı bir şeması vardır. Ancak bunun dışında taslak önerisi olarak da bir şema sunulabilir. Bu şemaya bakılarak gerekli uygulama yapılır.
Özellikle büyük işletme alanları için şemaya daha çok ihtiyaç duyulur. Chiller tesisat şeması ile büyük alanların krokisi çıkartılır. Bu kroki üzerinden de gerekli olan işlem ne ise o uygulanır. Hangi kanaldan nasıl bir işlem uygulanacaksa tüm adımlar şema ile yapılır. Şema olmadan tesisat sürecinin uygulanması mümkün olmaz.
Şema proje yapım sürecinde hazırlanır. Uygulamaya geçtikten sonra da tesisat işlemi tamamlanmış olur. Bu şemayı çıkartacak olan kişiler ise chiller soğutma alanında uzman olan kişilerdir. Gerekli keşif işlemini yaptıktan sonra şemayı ortaya çıkartırlar. Bu şemaya bağlı kalınarak tesisat süreci başlar. Chiller proje tesisat şeması sistemin tüm ayrıntılarını da içinde bulundurur. Şema hazırlanırken hiçbir eksikliğe yer vermeyecek şekilde sunuma hazır hale getirilir.