Endüstriyel Sistemler Nedir?
Endüstriyel sistemler nedir ile başlayıp, endüstriyel kontrol nedir ve endüstriyel kontrol sistemleri yer alıyor.
Endüstriyel Sistemler Nedir?
Endüstriyel sistemler; insanların kullanımı için üretilen ürünlerin üretilmiş olduğu tek bir sistem ya da sistemlerden oluşan bir bütündür. Burada yapılan son derece geniş ölçeklidir. Bazen devasa bir makine endüstriyel sisteme karşılık gelirken, bazen de küçük bir makine aynı kavrama karşılık gelebilir. Esas olan üretimin mekanik sistemler aracılığı ile yapılmasıdır.
Son dönemlerde teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak endüstriyel sistemlerde ciddi gelişmeler yaşanmıştır. Sanayi 4.0 ya da endüstri 4.0 olarak ifade edilen devrimle birlikte endüstriyel sistemlerin daha da gelişeceği tahmin edilmektedir. Günümüzdeki sistemlere bakıldığında bunların kendi içinde ciddi bir kontrol yaptığı ve ağırlıklı olarak robotlardan meydana geldiği görülecektir.
Geçmişte endüstriyel sistemler daha katı ve değiştirilemez özelliğe sahipti. Örneğin üretim için geliştirilen bir makine, sürekli aynı işlemi yapar ve bunun değişmesi söz konusu dahi olmazdı. Günümüzdeki endüstriyel sistemler ise daha esnek bir yapıya sahiptir. Bilgisayarlar üzerinden yapılan programlamalar ile makinelerin sınırları dahilinde farklı işlemlerin yaptırılması mümkündür.
Endüstriyel Kontrol Nedir?
Endüstriyel kontrol; günümüzde kullanılan endüstriyel sistemlerin kontrol edilmesi olarak tanımlanabilir. Geçmişte röleli kontrol sistemleri ile makinaların kullanılması ve kontrolü mümkün idi. Günümüzde ise PLC olarak ifade edilen bilgisayarların bu amaç için kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. PLC olarak bilinen bilgisayarların kendi içinde çok sayıda türü vardır ve bunlardan uygun olanlar, uygun sistemlerde kullanılır.
Endüstriyel Kontrol Sistemleri
Endüstriyel kontrol sistemleri; birden fazla unsurdan meydana gelen özel sistemlerdir ve makinelerin kontrolünü etkin olarak sağlamaktadır. Kontrol sistemleri genellikle PLC, HMI (İnsan Makine Arayüzü), Actuator ve sensör gibi parçalardan meydana gelir.
Hemen iletişime geçin
En uygun fiyat fırsatlarını yakalayın
PLC; yukarıda da ifade edildiği gibi kontrolü sağlayan bilgisayara verilen isimdir. Bir takım kodlar kullanılarak bu kontrol sağlanır. HMI ise PLC ile onu kullanan insan arasındaki bağlantıyı sağlayan birimdir. Sensör, veri toplayan bir birim olup, bazen hızı, bazen sıcaklığı, bazen de daha farklı bilgiyi toplayabilir. Actuator ise toplanan bilgilerin işlenmesinden sonra yapılması gereken işlemi fiziksel olarak gerçekleştiren elemanlardır. Kontrol sistemleri genel olarak bu şekildedir.